Evler bir litre benzinle ısınacak

Alman BASF'nin binalara uygulanan özel bir yalıtım, çok iyi havalandırma ve güneş enerjisinden faydalanmayı içeren yeni sistemiyle 100 metrekarelik bir ev yılda 1 litre benzine denk eşdeğer enerjiyle ısıtılabiliyor.
Petrol fiyatlarındaki yükseliş enerji maliyetlerini artırınca şirketler tasarruf için yeni arayışlara yöneliyor.

Alman kimya devi BASF, evlerde ısınma ve sıcak su amaçlı kullanılan enerjinin maliyetini sıfıra kadar düşüren bir proje geliştirdi. 120 milyar dolar cirolu grubun yapı şirketi Luwoge tarafından geliştirilen sistemin, 1, 3 ve 7 litre akaryakıtla çalışan konseptleri bulunuyor. Binanın toplam inşa maliyetine yüzde 10-20 arası ilave maliyet getiren sistemle içerideki kirli hava dışarıya verilirken, ısı; içeri alınan soğuk havaya eklenerek kayıp önleniyor. Kullanılan doğalgazın atığı, buhar olarak havaya veriliyor. Yine, yazın fazla güneşten üretilen enerji şebekeye veriliyor, kışın geri alınıyor. Projeyi geliştiren Luwoge, Almanya'da 8 bin konutluk portföye sahip. Genel Müdür Dr. Matthias Hensel'in verdiği bilgilere göre Luwoge, 9 Avrupa ülkesinde yürütülen 25 farklı projeye danışmanlık yapıyor. Almanya'daki evlerin metrekare başına yıllık ısınma amaçlı yakıt tüketimi ortalama 20-25 litre (1 litre=10 kilowatt enerji). Almanya'da yeni binalarda bu rakamın en fazla 7 litre olması gerekiyor. 7 litre yakıt tüketen bir evin sıfırdan inşa maliyeti metrekare başına 1.300-1.500 Euro. Metrekare başına yılda 7 litre ısınma yakıtı tüketen bir ev yerine BASF'in 3 litrelik evini inşa etmek, diğer bir ifadeyle ısınma maliyetini yüzde 60 düşürmek için inşa maliyetlerinin yüzde 5-10 artması gerekiyor. Bir litrelik ev inşa etmek içinse bir yüzde 10 daha maliyet ekleniyor.

Eski bir evin sıfır ısınma maliyetli bir eve dönüştürülmesi için metrekare başına 1.200 Euro yatırım yapılıyor. Örneğin dizayn edilmemiş bir evde yıllık ısınma için 2 bin litre yakıt ve bin 700 Euro harcanırken; bu rakam 7 litrede 600 Euro'ya, 3 litrede 250 Euro'ya 1 litrede ise 85 Euro'ya düşüyor. Türkiye'de ise 90 metrekarelik bir ev yıllık 3 bin metreküp doğalgazla ısıtılıyor. Bu rakam 25-30 litreye denk geliyor. 100 metrekarelik bir dairede 1.500-2.000 YTL'ye mal olacak standart bir yalıtımla yüzde 60 tasarruf mümkün. Geri dönüşümü ise 2-5 yıl arasında sağlanıyor. BASF Yöneticisi Dirk Funhoff, enerji verimliliğine yönelik Neopor adıyla özel bir ürün geliştirdiklerini aktardı. Styropor'u geliştirerek üretilen Neopor, binalarda yüzde 80'e yakın ısı ve ses yalıtımı sağlıyor. Geliştirdikleri sistemin tüm evlere uygulanabileceğini belirten genel müdür Hensel, "Sistemin binaya uygulanması esnasında insanların evlerinden dışarı çıkmaları gerekmiyor." diyor. Düşük veya sıfır maliyetli evlerin kiralarında artış olduğunu dile getiren Hensel, petrol fiyatlarından korkan Almanların projelere büyük ilgi gösterdiklerini söyledi. Luwoge, binaları demografik yapıya uygun hale getirme gibi yeni projeler üzerinde de çalışıyor. Buna göre, banyolarda merdiven veya yükseklik olmayacak, yaşlıların takılabileceği engeller ortadan kaldırılacak, konutlar yaşlıları yormadan yeniden dizayn edilecek. Marketler, yaşlıların yürüyebileceği şekilde hazırlanacak.

Kimyasallar, petrol ve gaz, performans ve tarımsal ürünler ile gıda ve plastik başta olmak üzere her sektöre yönelik ürünler imal eden BASF'de 95 bin kişi çalışıyor. Geçen yılki cirosu 58 milyar Euro olan şirket 30 binden fazla ürün çeşidine sahip. 128 yıllık BASF, Türkiye'de 37 yıldır faaliyet gösteriyor.
İsmail Altunsoy / Ludwigshafe
http://www.zaman.com.tr

Yorumlar

Popüler Yayınlar